Trustpilot

Dressyrtävlingar

Vad krävs för att tävla i dressyr?

Dressyrbana med bokstäver

Att tävla i dressyr är en spännande och utmanande aktivitet som lockar många ryttare i Sverige. Oavsett om du är nybörjare eller har mer erfarenhet finns det tävlingar på olika nivåer. Den enklaste tävlingen, som kallas "pay and ride," fungerar som en introduktion och liknar hoppningens "pay and jump." Dessa tävlingar anordnas ofta av klubbar eller privatstall och ger ryttare möjlighet att träna under tävlingsliknande förhållanden. "Pay and ride" och "Pay and jump" kan även ske på hemmaplan där någon filmar dig när du rider som sedan skickas in för en bedömning. 

För att kunna delta på dressyrtävlingar på lokal, regional eller nationell nivå inom Svenska Ridsportförbundet finns det flera krav som måste uppfyllas.

Dressyrhäst som bär kandar

Grönt kort

Ett grönt kort är en grundläggande förutsättning för alla som vill tävla. Genom att ha tagit grönt kort har ryttaren en grundläggande förståelse för tävlingsregler och riktlinjer. Oavsett om du rider häst eller ponny krävs det att du har detta kort. För yngre ryttare är det viktigt att en målsman alltid är närvarande och även de måste ha ett grönt kort.

Licenser

Både ryttare och häst/ponny måste inneha en giltig licens för att få tävla. Licensen kan lösas via en klubb och gäller för innevarande kalenderår. För att få licens krävs det att ryttaren eller deras målsman också har genomfört och erhållit sitt gröna kort.

Regler enligt TR

När du tävlar inom Svenska Ridsportförbundet är det avgörande att följa de regler som stipuleras i tävlingsreglementet (TR). Dessa regler ger vägledning kring vad som gäller för de olika disciplinerna och hjälper till att säkerställa en rättvis och säker tävlingsmiljö.

Hästpass och vaccinationsintyg

Det är viktigt att alltid ha med hästens pass, vilket innehåller vaccinationsintyg. För att få tävla inom Svenska Ridsportförbundet måste hästen vara vaccinerad mot hästinfluensa. Detta är en nödvändighet för att säkerställa hästarnas välmående.

Tävlingsdatabasen (TDB)

För att kunna anmäla dig till tävlingar och få information om dem behöver du ett konto i Tävlingsdatabasen (TDB). Genom detta konto kan du enkelt söka efter och anmäla dig till tävlingar som hålls runt om i Sverige.

Mätintyg för ponny

För ponnyer är det dessutom nödvändigt att uppvisa ett giltigt svenskt mätintyg för att få tävla. Detta intyg säkerställer att ponnyns höjd är korrekt registrerad, vilket är viktigt för att klassa ekipaget rätt i tävlingarna.

Shetlandsponny med ryttarinna

Åldersgränser för dressyrryttare

Inom dressyrtävlingar med ponnys finns det specifika åldersgränser för att säkerställa att ryttarna är i rätt storlek för sina ponnys. För A- och B-ponnyer är åldersgränsen 13 år, medan C- och D-ponnyer har en gräns på 20 år. Detta system gör det möjligt för yngre ryttare att tävla på lika nivå och maximera upplevelsen.

Utrustning för hästen vid dressyrtävlingar

Sadel: Inkluderar stigläder, stigbyglar och sadelgjord.

Schabrak: är ej obligatoriskt, men rekommenderas att användas och gärna ett vitt för en stilren look.

Träns: Används fram till Medelsvår C-klass; därefter är kandar tillåtet för hästar, medan ponnys alltid ska ridas med träns. Tränset får ej ha strass på nosgrimman men strasspannband går bra. Vill ta glänsa extra mycket ta en titt på vårt breda pannbands sortiment. Vi har även en del godkända träns för dressyrtävlingar. 

Nummerlapp: Måste bäras av hästen och vara synlig under tävlingen. Eftersom hästen alltid behöver bära en nummerlapp vid varje tävling så är det smidigt att köpa en nummerlapp där du enkelt kan byta ut siffrorna från tävling till tävling. Våra nummerlappar finns i flera olika format.

rosa startnummerlapp

Det är viktigt att notera att inga hjälptyglar är tillåtna under tävlingarna. 

Hästen får gärna ha flätor i manen och svansen, men lössvansar eller svansförlängningar är inte tillåtna. En röd varningsrosett kan fästas i svansen för att signalera att hästen kan vara sur mot andra hästar och sparka om någon rider för nära. 

Ryttarens klädsel

För att säkerställa att ryttaren uppfyller tävlingskraven måste även klädseln vara i enlighet med reglerna. Här är vad som gäller:

Hjälm: En godkänd ridhjälm med hakbandet knäppt är obligatorisk och får vara i valfri färg.

Ridkavaj: Ska vara figurskuren och längre än midjan. Vid högre klasser är ridfrack tillåtet. 

Ridbyxor och stövlar: Får vara i valfri färg. På lägre tävlingar kan stövlar bytas ut mot ridskor med stövelskaft.

Klädsel för överkroppen: Polotröja, skjorta, blus eller ridtopp med knäppt krage, där slips eller plastrong även kan användas.

vit ridtopp med spettskrage

Extra regler för tävlingar

Sporrar är frivilliga men måste vara av metall och korrekt utformade. Hjulsporrar och stjärnsporrar är inte tillåtna. Ryttaren får ha med spö på framridningen men inte under själva tävlingen. Spöets längd får vara högst 1,20 m för hästar och 1,00 m för ponnyer.

Det är också viktigt att följa tävlingsreglerna och vara medveten om att utrustningen måste användas på rätt sätt. För mer detaljerade och uppdaterade regler kan du alltid besöka Svenska Ridsportförbundets officiella hemsida.

Slutsats

Att tävla i dressyr kräver en del förberedelser och kunskap om regler. Genom att följa dessa krav och se till att du har alla nödvändiga dokument och licenser, kan du fokusera på att utveckla er prestation. Oavsett om du siktar på att tävla på lokal nivå eller drömmer om större tävlingar, är det viktigt att vara väl förberedd. Med rätt förberedelser kan du njuta av av tävlandet och växa som ryttare.

Design By Jakida

Vi designar och testar alla våra produkter själva. Det gör att vi har väldigt bra kontroll på vad vi säljer och vi vet att produkterna håller hög kvalitet. Vi är stolta över vårt sortiment och hoppas att Ni gillar det. Är Ni nyfikna läs mer under fliken "om oss" Org. nr:740804-1627 Momsreg nr: SE740804162701

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Payment with Visa Payment with Mastercard Payment with Klarna Payment with Nets

© 2024 Design By Jakida Powered by Quickbutik